Új Jimny karosszéria változatok, új Swift, új Super Carry kishaszongépjármű koncepció – a 2024-es Tokiói Autoszalon legfontosabb momentumai

2024.01.15
A DAMD igazi Rally stílust hozott a Suzuki Jimny-vel a 2024-es Tokiói Autószalonra, az új Swift vonzotta a legtöbb látogatót, sőt egy új, apró, masszív kisteherautó – a Super Carry Mountain Trail – pedig belopta magát az emberek szívébe.

A Tokiói Autoszalon – amely az idén 2024. január 12-14. között került megrendezésre – minden évben helyet ad a japán autógyártók és tuning cégek számára, ahol bemutathatják a legvadabb ötleteiket. Az idén – ahogy az előző években is – nem csak az autógyártó, hanem több tuning cég is számos érdekes fejlesztéssel érkezett.



Suzuki Jimny Little 5 / Little Δ

A DAMD japán tuning cég ebben az évben két rally ihletésű Suzuki Jimny karosszériakészlettel jelentkezett a Tokyo Autoszalonra. Az elmúlt években, amióta a jelenlegi generációs Jimny megjelent a piacon, a DAMD minden januárban meglepett bennünket valami új Jimny karosszéria szettel.



Idén a szlogenjük a következő volt: "Európai remekmű". A DAMD együttműködött az olasz Oz Racing felnigyártó céggel is, hogy retro hatást keltsenek a Jimny egyébként is imádnivaló megjelenéséhez, a ’80-as évek két rally legendájával. Mindkét változat a karosszéria színére festett sárvédőkkel rendelkezik.



Az első új karosszériakészlet, a "Little 5" névet kapta, és az azonnal felismerhető Renault 5 Turbo-n alapul. Komikusan a DAMD a Little 5-öt közvetlenül a jármű oldalán "Non Turbo"-ként jelölte meg, hogy elkerüljék a járókelők megzavarását. A Little 5 téglalap alakú fényszórói is a francia járműre emlékeztetnek. A téglalap alakú hűtőrács és egy pár borostyánsárga ködlámpa tovább fokozza a Jimny francia szabványhoz való hasonlóságát. A tetőre a hátsó ajtó felett egy kis légterelőt is felszereltek fel, hogy teljes legyen az összkép.



A második karosszériakészletet „Little Δ”-nak (vagyis kis deltának) nevezték el. Ez a karosszériakészlet közvetlenül a Lancia Delta első generációjából merített ihletet – konkrétan a Delta Integrale-től. Bár lényegében ugyanazok a változások, a Little Delta sokkal agresszívabbnak sikerült.



A Little Delta négy kör alakú fényszórót kapott, az igazi téglalap alakú sárga ködlámpákkal együtt. A hűtőrács középen lefelé osztott – pontosan olyan, mint amilyen az eredeti Lancia modellnél volt. A Little Delta versenyautóként ihletett örökségét is bizonyítja, hogy az autó közepén még egy versenyautóknál megszokott csík is található, a tető hátulján pedig egy hatalmas hátsó szárnyat fedezhetünk fel.

Suzuki Swift 2024

Nem vitás, hogy az idei Tokio Autoszalon egyik legnépszerűbb modellje az új generációs Suzuki Swift volt, kézzelfogható közelségben. A harmadik generációs Suzuki Swift napjai sajnos már meg vannak számlálva, hiszen a Suzuki már 2023 decemberében elindította számos piacon a Swift lecserélését az új modellre.

Ez a legújabb Swift tulajdonképpen nem egy alaposan, teljesen átalakított modell, valójában ugyanazok az alapjai, mint az általa leváltott harmadik generációs autónak. Sőt nem csak ez feltűnő, a két autó alapvetően az általános dizájnban is teljesen megegyezik.



Vizuálisan a tetővonal nagy része változatlan maradt. A régebbi autó kanyargós vonalait egy agresszív egyedi vonalra cserélték, amely átíveli a jármű teljes hosszát. A legnagyobb különbséget a C-oszlopon találhatjuk meg – ahol az előző autó tompa cápauszony-szerű csavarodást mutatott, az új autó itt sokkal hagyományosabb formát követ.



Elől a hűtőrács összezsugorodott, és most lejjebb ül a jármű elején. A motorháztető vonala szépen beépült a vállvonalba, drasztikusan letisztítva a jármű oldalprofilját.



Az utastérben viszont már sokkal drasztikusabbak a változások. A ma már mindenütt elterjedt táblagép méretű infotainment kezelőképernyő igazodik a műszerfal kialakításához. Az egyszerűsített műszercsoport prémium megjelenést kölcsönöz az autónak, bár az olyan elemek, mint a kormánykerék és a sebességváltó változatlanok maradnak.

Az esztétikai frissítések egy örvendetes mellékhatással is jártak: javult a jármű aerodinamikája. Ennek a nagyobb hatékonyságnak a hatását tetézi egy vadonatúj, 1,2 literes Z12E háromhengeres motor beépítése. A Suzuki ezt a motort fogja felszerelni a régebbi K12-es négyhengeres motorok helyére, amelyeket jelenleg (még) a kifutó autókba szerelnek be.

Suzuki Super Carry Mountain Trail

A Suzuki a hivatalos sajtóközleményében a Mountain Trail koncepciót így hívja: "Egy autó az aktív felnőttek számára, hogy sztoikus módon élvezhessék a hegyeket. Egy autó, amely a haszonjárművek új világnézetét fejezi ki, s amely nemcsak üzleti céllal, hanem szórakozásra is használható."



A kisteherautó egy elülső csúszólemezt kapott visszahúzó kampókkal és egy világító rudat a szélvédő felett. Egy kis csörlő is lett a járműre felszerelve. A standard ajtók eltűntek, helyükre cső alakú elemek kerültek. Belül sportülések találhatóak hevederekkel. A külső bukóketrecben egy tároló állvány található a tetőn. A jármű hátsó részén elhelyeztek egy üzemanyagkannát és egy pótkereket is. Ráadásul a hasmagassága is megemelkedett a standard változathoz képest.



Még ha nem is változtattak az eredeti változat hajtásláncán, a Super Carry felszerelései elégségesek lehetnek a terepen való tapadás maximalizálásához. A vásárlók kapcsolható négykerék-meghajtású rendszerrel vásárolhatják meg, magasabb és alacsonyabb sebességfokozat beállításokkal. Van egy differenciálzár is arra az esetre, ha a „dolgok nagyon megcsúsznának”.



A már korábban megismert Super Carry egyébként nem egy különösebben erős gép. Szívós, 658 köbcentis, háromhengeres motor került beépítésre, amely mindössze csak 50 lóerős. Tehát, bár egyenetlen terepen is el tud menni, ne számítsunk arra, hogy túl gyors lesz az utakon, főleg megpakolva.

A Suzuki Super Carry Mountain Trail koncepciója a márka innováció és sokoldalúság iránti elkötelezettségét bizonyítja. Miközben az autóipar izgatottan várja a további részleteket, nyilvánvaló, hogy a Suzuki sikeresen rést vívott ki a haszongépjárművek szegmensében is, amelyek túlmutatnak hagyományos szerepükön, örömet és kalandot hoznak az arra vágyóknak.

Itt válogathatsz a készleten lévő Suzuki modellek közül:


Forrás: Tokyo Auto salon 2024
Oldalainkon HTTP sütiket használunk, a jobb működésért. További információk