Suzuki Gipsy újragondolva, avagy ahogy Indiában elképzelték a Gipsy átalakulását egy kis Jimny-s beütéssel

2020.10.26
Sokak számára nem mond semmit a Gipsy név, pedig az indiai piacon igen népszerű volt. 1985-től 2017-ig gyártották. Most a Mightyseed Design készített terveket a Jimny formáján keresztül megújuló Gipsy-re.

A Maruti/Suzuki Gipsy valójában egy nyújtott tengelytávú SJ40/410-es Jimny alapjára épült változat, amelyet az indiai piacra tervezett a Suzuki. Ez a modell volt egyébként a Maruti Suzuki harmadik modellje Indiában, s ezzel együtt a leghosszabb ideig is gyártották, egészen 1985-től 2017-ig.



A modell kétajtós, platós változata nem csak a nagyközönség számára volt sikeres, még az indiai hadsereg is aktívan használja a mai napig – egyébként a hollywoodi filmekben is gyakran találkozhatunk velük.



Világszerte divattá vált, hogy tervező stúdiók látványterveket készítenek autógyárak számára, és gyakran még az is előfordul, hogy megállapodik a gyártó a tervezőkkel, mert a tervek olyan népszerűek lesznek, hogy megéri nem csak esetleges kiállítási prototípusokat, hanem szériagyártást is indítani belőle.



A Mightyseed Design csapata ráadásul nem is valami noname társaság, nemrég pl. ők gondolták újra az elektromos Vespa-t. s ezúttal a Gypsy legújabb generációját álmodták meg. A tervezők a sajtónak azt nyilatkozták, hogy „elsődegesen az eredeti szellemiség feltámasztása volt a cél, nem csupán egy esztétikus grafika létrehozása.



Szemből megvizsgálva a Jimny-re hajazó Gipsy-t, s látva a szélesre húzott kerékjárati íveket és az orr rész kialakítását, azonnal az az érzése támadhat az embernek, hogy egy hibrid modellel állhat szemben, melyet az új „kocka-Jimny-be olvasztottak volna bele egy X90-et, bár ez utóbbira inkább csak a fülke formája emlékeztet.



Arra sajnos sehol nem találtunk utalást, hogy ez a modell valaha is gyártásba kerülne, de ki tudja, nem először fordult már elő az autógyártás történetében, hogy egy terv annyira jól sikerült, hogy végül a gyártó úgy döntött, megvalósítja az ötletet és valódi modellt kreál a tervekből...

Forrás: AutoCar India
Oldalainkon HTTP sütiket használunk, a jobb működésért. További információk