Suzuki Dutton Surf – avagy hogy szelhetjük át egy Jimnyvel a La Manche csatornát

2020.05.18
Az Egyesült Királyságban működő Dutton cég készítette el a Suzuki népszerű mini terepjárójának kétéltű változatát.


A Suzuki Jimny mindig is csábító autó volt, mely tulajdonságát főként kis méretének, megfizethetőségének és off-road adottságainak köszönheti. A Dutton által mostantól kínált csomag nem a legújabb, hanem még az eggyel korábbi Jimny generáció modelljeit alakítja át úgy, hogy ne csak szárazföldön, hanem vízben is képesek legyünk vele közlekedni. Így született meg a Suzuki Dutton Surf.




A Surf valójában a Jimny alkatrészeiből épül fel, de hozzáépítettek egy vízi meghajtásra alkalmas csónakmotor rendszert, amit általában kisebb méretű csónakoknál találhatunk meg, így valójában az autó mögött nem lóg feleslegesen egy propeller sem. Természetesen az autót a vízen is a saját kormányával tudjuk irányítani.




A Surf a Jimny alkatrészei mellett rozsdamentes acélt és műanyagborítást is alkalmaz. A Dutton a kétéltűvé változtatáshoz szükséges alkatrészeket külön csomagban szállítja le nekünk, de ha nem akarunk mi magunk barkácsolni, akkor természetesen ők is átalakítják a Jimnyt nekünk.




Egyébként nem is olyan bonyolult átállítani a hajtásláncot úgy, hogy a kerekek helyett a rendszer a vízi meghajtást irányítsa. Egyszerűen csak be kell nyomni a kuplungot és pár kart kell meghúzni. Ha a Surf vízen van, továbbra is a gázpedállal tudjuk a kétéltű Jimnyt gyorsítani, egyszóval nem sokban fog különbözni attól, ahogy egyébként a kocsit az országúton vezetnénk.


A Surf meglepően gyors a vízen és nagyon jól navigálható. Az alapító, Tim Dutton kétszer is átkelt vele a La Manche-csatornán, nagyjából hat óra alatt tudta ezt a távot megtenni. A Surf csomag ára kb. tízezer font (3,9 millió forint). Mellesleg egy kétéltű járműért ez egy teljesen baráti ár.

Kapcsolódó videó:




Forrás: CARScoop
Oldalainkon HTTP sütiket használunk, a jobb működésért. További információk