Nyugdíjba vonul Osamu Suzuki, a Suzuki Motor Co. 91 éves elnöke

2021.04.12
Osamu Suzuki az autóiparban a leghosszabb ideig vezette a vállalatot, 22 évig volt a japán autógyártó vezérigazgatója és további két évtizedig az elnöke is.

A Suzuki Motor Co. 91 éves elnöke a júniusi részvényesi ülést követően távozik jelenlegi tisztségéből - áll a társaság hivatalos közleményében.

Majdnem fél évszázadon keresztül a vállalat élén a világ egyik legnagyobb kis járműgyártóját hozta létre.

Ahelyett, hogy a Suzuki Japánban a legnagyobb autóipari óriásokkal versengett volna, a Suzuki mindig is azon dolgozott, hogy folyamatosan növekedjen, és új piacokat keresett a világ minden tájáról a kompakt gépjárművei számára. 1978 és 2000 között, az első két elnöki ciklusa alatt szerzett a cége meghatározó részesedést pl. Indiában.



Az elmúlt évtizedekben nem egyszer szövetségre szeretett volna lépni két nagy autógyártóval is, így pl. a Volkswagen-nel és a General Motors-szal is, ám ezek a próbálkozások végül kudarcot vallottak.

A japán autógyártók végre kezdenek talpra állni a koronavírus járvány okozta sokkból, a kereslet élénkülőben van, viszont a globális chiphiány a japán autógyárakat is utolérte, így folyamatosan küzdenek azért, hogy tarthassák a kizűzött értékesítési célokat.

A Suzuki 160 milliárd jen (1,5 milliárd dollár) nyereséget célzott meg a jelenlegi pénzügyi évre, ami körülbelül negyedével kevesebb, mint az előző évi volt (215 milliárd jen).

Osamu Suzuki már 2015-ben átadta a fiának, Toshihiro Suzukinak az elnöki címét, enyhítve ezzel a piaci bizonytalanságot az autógyártó vezetői utódlása kapcsán.

A társaság részvényeinek értéke csak ebben az évben 4 százalékkal emelkedett.

Forrás: Bloomberg

Oldalainkon HTTP sütiket használunk, a jobb működésért. További információk