Mindössze 18 nap alatt adható el ma Magyarországon egy Suzuki Swift

2024.01.09
Sokak számára okoz fejfájást manapság egy autó eladása. Hol kezdjem, Hol hirdessem? Érdemes-e felújítanom? De vajon mennyit számít az autó gyártmánya/típusa abban a tekintetben, hogy várhatóan hány napot kell várnunk az elhatározástól az adás-vételi szerződés aláírásáig?

Sokan nem is gondolnák, de Magyarországon minden egyes nap több ezer használt autó hirdetés jelenik meg, ezek között pedig megtalálhatóak az olcsóbb, sok éves tömegmodellek és a ritkább, kevesebb kilométert futott és jóval drágább luxusautók is. Az, hogy várhatóan mennyit kell (majd) várnunk arra, hogy megcsörren a telefonunk és éppen a biztos vevő van a vonal végén, sok tekintetben erősen függ attól is, konkrétan milyen modell van a birtokunkban, amitől szeretnénk megválni.



Nemrég jelent meg a carVertical autóipari adatkezelő cég legújabb kutatása, melyben arra keresték a választ, hogy melyek a leggyorsabban pergő modellek ma Magyarországon az autópiacon. Kutatásukban megállapították, hogy mi magyarok elsősorban a kisebb, kompakt autókat keressük, ugyanis ezek találnak a leggyorsabban gazdára, sőt ezen belül is azok örülhetnek, akik Suzuki Swift-et szeretnének eladni, ugyanis ők arra számíthatnak, hogy kb. 18 napon belül már új gazdája lesz a meghirdetett járművüknek. A Swift-et követi a Toyota Hilux, a Volkswagen Lupo, a Peugeot 307 és a Renault Zoe.

Forrás: Index/carVertical

Ezek tehát azok a modellek, amelyek ma Magyarországon bőven 1 hónapon belül gazdára találhatnak. A kivonatos táblázatban megmutatjuk a sor hátsó végét is. Eszerint az Opel Grandland X tulajdonosai készülhetnek fel arra, hogy a legtovább kell majd várniuk arra, hogy vevőt találjanak a kocsira, de nincsenek sokkal jobb helyzetben a Volkswagen Arteon, az Alfa Romeo Stelvio, a Peugeot 2008 és a Ford Mustang tulajdonosok sem. Nekik átlagosan legalább 2 hónapot kell várniuk egy érvényes adás-vételi szerződés aláírására.

Matas Buzelis – a carVertical autóipari szakértője – a következőket mondta:Elméletileg minél népszerűbb egy jármű, annál gyorsabban eladhatónak kell lennie. Meglepve láttuk a Renault Zoét a leggyorsabban eladható autók listáján, amely használható választás a városi gépjárművezetők számára.



Talán sokan nem is gondolnánk, de sokkal nehezebb ma (még mindig) új vevőt találni egy elektromos autóra, mint egy hagyományos belsőégésű motorral meghajtott modellre – ez is kiderült a carVertical tanulmányából. Ez három fő okkal magyarázható: az elektromos autók átlagosan magas árával, a töltőpontok, töltési infrastruktúra hazai fejlettségi szintjével és nem utolsó sorban a városi területek szerkezetének szűk keresztmetszetével.

Az is kiderült a kutatásból, hogy a középkategóriás, vagy népszerűbb modellek eladása sem mindig egyszerű feladat. Például egy Volkswagen Golf vagy egy BMW 3-as sorozat esetében is sokkal több türelemre van szükség (átlagosan 30-35 nap), mivel ezekben a szegmensekben a vásárlóknak sokkal több lehetőségük van választani.

Itt válogathatsz a készleten lévő Suzuki modellek közül:


Forrás: carVertical
Oldalainkon HTTP sütiket használunk, a jobb működésért. További információk