Megbukott a törésteszteken a Suzuki SX4 kínai másolata az elektromos Suda SA01

2021.01.13
Tavaly adtuk hírül először, hogy Európában forgalomba kerülhet a Suzuki SX4 kínai változata, a Suda SA01, amelyet most letesztelt a német ADAC. Nos, az eredmények elég lehangolóak lettek.

Az ADAC végezte el a törésteszteket, az Auto Motor und Sport pedig dinamikai méréseket végzett. Az általuk nyilvánosságra hozott adatok alapján van okunk feltételezni, hogy a modell európai karrierje nem lesz hosszú életű.



Igaz, ehhez nem kellett a törésteszteket sem megvárni, már a gyártó által megjelölt specifikáció és a valós adatok különbsége is elbizonytalanítja a vásárlót, hiszen a papíron 305 km hatótávú jármű a legjobb esetben sem képes 200 km-nél többet megtenni egy töltéssel.

Sőt az AMS vizsgálata azt is megállapította, hogy ha 100 km/h-ről le akarjuk fékezni a kocsit, akkor ez 44 méter alatt fog sikerülni, szemben például a Dacia Sanderóval, aminek ez 38,4 méteren is sikerülni fog.



Az igazán katasztofális azonban az ADAC törésteszt eredménye lett! Mint utóbb kiderült (szemben a gyári specifikációban közölt adatokkal) a 2020-ban Németországba érkezett 200 db. Suda SA01 egyikében sem találtak egyetlen egy légzsákot sem, sőt az is megállapítást nyert, hogy az utastérbe jelentősen benyúló kormányoszlop már 64 km/h-nál is olyan veszélyes ütést képest mérni a vezető fejére és mellkasára, hogy az súlyos mértékű sérülésekhez vezethet. Azt se felejjtsük el, hogy ha nincs áramtalanítási lehetőség a jármű esetében, akkor a mentés sem lesz egyszerű, ha baleset miatt ki kell vonulni a mentést végző szakembereknek.



Már az is gyanús volt, hogy a Németországba érkezett 200 db. Suda SA01-es nem kapott teljeskörű forgalmi engedélyt, csak a kis sorozatokra érvényes, ún. egyszerűsített forgalmi engedélyt adták ki ezekre a modellekre a hatóságok.

Az ADAC úgy véli, igen nagy kockázatot vállal az, aki az - egyébként az elektromos autók kategóriájában rendkívül olcsónak számító, 10 ezer eurós alapárú – elektromos jármű megvásárlására adja a fejét.

Kapcsolódó videó:




Forrás: TekDeeps.com
Oldalainkon HTTP sütiket használunk, a jobb működésért. További információk