Egyterű változat is készülhet a Suzukinál kizárólag elektromos hajtással

2024.03.25
Néhány éven belül piacra kerülhet az egyterű kompakt szegmensben egy új Suzuki modell, amely kizárólag elektromos meghajtású.

A legfrissebb sajtóhírek szerint a Suzuki elsőként az indiai piacra szeretne betörni egy olcsó és kis méretű 100 %-ban elektromos egyterűvel. Indiában ugyanis nagyon népszerűek a miniautók, ahol nagy a népsűrűség és alacsonyak a jövedelmek. Ennek ellenére ott is egyre jobban elterjednek az elektromos járművek.

Az új modell kifejlesztése során minden bizonnyal azt a padlólemezt fogják használni, amit a Suzuki a Toyotával közösen fejlesztett ki „27PL” kódnéven, s amely a villanymotorokat és az akkumulátorokat többféle karosszériaváltozathoz is képes társítani.



Ez a project is még csak egy kódnéven fut (YMC), s ha elkészül ez az új modell, akkor nagy valószínűséggel ez lesz a Suzuki első elektromos egyterűje. A 27PL platformra már korábban elkészült egy tanulmányautó, az EVX, ami egy crossover. Az EVX a hírek szerint 40 és 60 kWh-s akku típusokkal kerül majd sorozatgyártásba. Az utóbbival már teljesíthető lesz egyetlen feltöltéssel az 500 km-es hatótáv is.



Nem megerősített hírek szerint az új elektromos egyterű is ezt a teljesen egyedi új, sci-fi dizájnt követné, mint az EVX, és ez még csak a kezdet, hiszen nem kettő, hanem nyolc új elektromos vagy hibrid modell bevezetéséről számolt be a Suzuki elnöke a Japan Mobility Show legutóbbi rendezvényén. A nyolc új modell között lesznek SUV-ok és egyterűek is, és így szinte teljesen biztos, hogy az YMC kódnéven futó fejlesztés is egyike a bejelentett nyolcnak.



Nem csak elektromos vonalon, hanem a hibridek tekintetében is erősíteni kíván a Suzuki, a Swift után elsőként Indiában a Baleno és a Fronx is hibrid meghajtást kap. Ezek a tervek a Suzuki tájékoztatása szerint még az új elektromos járművek megjelenése előtt megvalósulnak.

Itt válogathatsz a készleten lévő Suzuki modellek közül:


Forrás: Carscoops
Oldalainkon HTTP sütiket használunk, a jobb működésért. További információk