A Suzukinál egyelőre nincs alkatrészhiány

2021.01.21
A napokban jelentették be, hogy a magyar Mercedesnél és az Audinál is akadozik a termelés a globális alkatrészhiány miatt. A Suzukinál egyelőre nincs fennakadás, a gyár a megszokott rendben működik.

Az elektronikus alkatrészek hiánya miatt kerültek bajba az elmúlt hetekben az autógyárak, ugyanis világszerte hiány alakult ki a félvezető komponensek piacán. Ennek következményeképpen világszerte beszállítói nehézségek tapasztalhatóak az alkatrészellátásban.

A kialakult helyzet utolérte a magyarországi gyárakat is. A kecskeméti Mercedes-Benz gyár már korábban bejelentette, hogy az aktuális beszállítói helyzethez fogja alakítani a termelési programját. Ez azt jelenti, hogy a nehézségek miatt január 20. és január 30. között szüneteltetik a termelést.

Győrben sem más a helyzet, ugyanis az Audi Hungaria is termelés csökkentésről döntött, az alkatrészhiány miatt január utolsó két hetében csak egy műszakban termelnek. A Volkswagen konszern természetesen nagy erőkkel dolgozik a probléma mielőbbi megoldásán.



A Magyar Suzuki zRt. viszont azt jelentette be, hogy az ő esetükben a termelésben egyelőre nem okoz fennakadásokat a globális alkatrészhiány.

A probléma alapvető oka az, hogy a chipeket gyártó vállalatok nagy része a koronavírus-járvány miatti intézkedések hatására tavaly átállt a szórakoztató elektronikai alkatrészek gyártására. Az időközben fellendülő autóipari termelésre viszont nem reagáltak időben, s emiatt az autógyárak kifogytak az elektronikai alkatrészekből.
Oldalainkon HTTP sütiket használunk, a jobb működésért. További információk