A Suzuki rekordévet zárt 2023-ban Európa több piacán is

2024.02.16
A Suzuki örömmel számol be arról, hogy a tavalyi év az eddigi legjobb év volt az eladott gépjárművek száma tekintetében az Egyesült Királyságban és Írországban, emellett számos további európai piacon is erősödni tudott az eladások száma.

Egyesült Királyság

A továbbra is kihívásokkal teli piaci körülmények ellenére a Suzuki az Egyesült Királyságban 27 928 eladott darabszámmal zárta az évet, ami nagyon erős, 57 százalékos növekedést jelent a 2022-es eredményhez képest, és a legnagyobb éves mennyiséget jelenti 2019 óta.

A Suzuki sikere ismét bizonyítja a Suzuki hibrid személygépkocsik teljes kínálatának népszerűségét azáltal, hogy az összes szükséges technológia már az alapfelszereltség része, és rendkívül alacsony a járművek fenntartási költsége. A Suzukit már a brit ügyfelek is Nagy Britannia első számú autómárkájának tartják (az UKCSI legutóbbi felmérése alapján).



Ez a volumennövekedési adat jelentősen felülmúlta az összes többi márka eredményét (18 százalékkal), és az új hibrid modellek iránti növekvő érdeklődés most még népszerűbbnek bizonyul.

A Suzuki hibrid termékcsalád legnépszerűbb autója az elmúlt évben ezen a piacon is egyértelműen az S-Cross volt, amelyből 8 733 darabot adtak itt el, s ami a kétszerese a 2022-ben eladott mennyiségnek. A Vitara, a Swift és az Ignis modellek is nagyon jól teljesítettek a tavalyi év során, és együttvéve mintegy 16 ezer darabot képviseltek az összeladásból.

Írország

A Suzuki írországi értékesítése tekintetében is jó hírek érkeztek. A 2023-as év volt a legnagyobb volumenű a legutóbbi rekordhoz képest, mivel a Suzuki 2008 óta először lépte át itt a 2000 darabos eladást. Ezt még jóval az év vége előtt sikerült elérni, és a 24 ír Suzuki márkakereskedő együttesen végül 2 207 darab Suzuki modellt értékesített ezen a piacon. Ez figyelemre méltó, 82 százalékos növekedést jelent a 2022-es évhez képest, és így 1,7 százalékra nőtt a Suzuki aránya a teljes ír autópiaci részesedésen belül. Szintén érdemes megjegyezni, hogy Írországban az ipar összesített növekedése mindössze csak 16% volt.

Írországban a sorozat legnépszerűbb modellje a Vitara volt 855 eladott darabbal, ezt követte az S-Cross 485 eladott darabbal.



Más európai piacok

A Suzuki Németországban 2023-ban 25 121 gépjárművet adott el, ezzel az egy évvel korábbi 24. helyről feljebb lépett a 23. helyre. Németországban az eladási listát 2023-ban a Volkswagen vezette 519 089 darabbal, ez 7,9%-os növekedés a 2022-es évhez képest.

Hollandiában a teljes autópiacon 18,1 %-os növekedés volt tapasztalható 2023-ban az előző évhez képest. Itt a Suzuki járművek értékesítése 2012 óta folyamatos csökkenést mutat. 2012 előtt minden évben 10 ezer feletti volt az értékesített járművek száma az országban, majd ez a szám először 2020-ban esett le 5 ezer alá, majd azóta az értékesítési volumen kis mértékű emelkedése volt tapasztalható. 2023-ban 6 855 darab Suzukit adtak el Hollandiában, ez 1,9 %-os növekedés az előző évhez képest. Hollandiában az eladási listát 2023-ban a Volkswagen vezette 34 998 darabbal.



Magyarország

Hazánkban is eseménydús év volt 2023 a Magyar Suzuki számára! A számos siker az elmúlt évek szervezeti és gyári fejlesztéseinek volt köszönhető. Az esztergomi gyár kifejezett célja továbbra is, hogy a régió legjelentősebb és legjobb munkaadójává váljon, és a tavalyi év több mérföldkövet is megjelölt, amelyek hozzájárultak ehhez a célhoz.

A Suzuki modellek továbbra is a legnépszerűbbek között maradtak Magyarországon, jó okkal, amint azt a folyamatos piaci elismertség is bizonyítja. Az „Év Magyar Autója” díjátadón szakmai és közönségdíjat is kapott az esztergomi gyártású S-Cross. Ebből a modellből egyébként szeptember végén készült el az 500 ezredik példány, amely egyébként Franciaországban talált gazdára.

2023-ban a Toyota értékesítette a legtöbb új autót Magyarországon (14 222 darabot), míg a Suzuki a maga 12 167 darabos eredményével tavaly már csak a dobogó második helyét célozhatta meg. Ha az újautó értékesítést modellekre bontjuk szét, akkor megállapíthatjuk, hogy a Suzuki 2023-ban ismét győzött, így megőrizte első helyét az S-Cross modellel, igaz szeptember végén még ezt a listát a Škoda Octavia vezette, szóval nagy hajrá volt itt a modellek között az év utolsó hónapjaiban.

A vadonatúj Swift 2024-es modell hamarosan már Európa szerte kapható lesz

A Suzuki Swift globális értékesítése 2004 óta már meghaladja a 9 millió darabot. A Suzuki hamarosan elindítja a vadonatúj Swift Hybrid modell értékesítését a különböző európai piacokon. Az új Swiftet egy 1,2 literes, háromhengeres motor hajtja, alacsonyabb üzemanyag-fogyasztással és még alacsonyabb CO2-kibocsátással. A vadonatúj modell alapfelszereltségként tartalmazza az összes szükséges technológiát, valamint az opcionális CVT sebességváltót.

Itt válogathatsz a készleten lévő Suzuki modellek közül:


Forrás: Suzuki Global Media
Oldalainkon HTTP sütiket használunk, a jobb működésért. További információk