A koronavírus miatt hazánkban kihirdetett veszélyhelyzet nem akadályozza a gyártást az esztergomi Suzuki gyárban

2020.03.12
Mint ismert, 2020. március 11-én szerdán Magyarországon veszélyhelyzetet rendelt el a kormány a koronavírus-világjárvány terjedése miatt. A COVID-19 néven nyilvántartott vírus a kínai Vuhan városából terjedt el 2020. január eleje óta. A tüdőgyulladással járó megbetegedés alig 2 hónap alatt már mintegy 5,5 ezer halálos áldozatot követelt és több mint százötvenezren fertőződtek meg.

Sokakat foglalkoztat, hogy vajon mennyire befolyásolja a kialakult helyzet a termelést a hazai autógyárakban. A HVG a napokban megtudta, hogy a koronavírus nemzetközi terjedése ellenére a mintegy 3200 dolgozót foglalkoztató esztergomi Suzuki gyárban folyamatos maradt a termelés.


"A Magyar Suzuki Zrt.-nek jelenleg nincsenek alkatrész ellátási problémái." – mondta el a HVG megkeresésére Bonnár-Csonka Zsuzsanna, vállalati kommunikációs vezető.

"A termelés Kínában újraindult, bár nem teljes kapacitással, de a szállítás jelenleg folyamatos. Európai viszonylatban sem okozott idáig fennakadásokat a helyzet a beszállításban. Keresletcsökkenést a mai napig bezárólag nem tapasztaltunk, az exportpiacainkon eddig ki tudtuk szolgálni vevőinket, szállítással nem volt probléma, lemondás nem történt." – mondta a Suzuki kommunikációs vezetője.

A Suzuki – mint kiderült - a munkavállalók védelme és a folyamatos termelés biztosítása érdekében márciustól törölt minden külföldi üzleti utat, illetve olyan találkozót is, amelyben más országból érkező partner is érintett lett volna. Ennek megfelelően a külföldi üzleti partnerek sem léphetnek be a Suzuki gyár területére. A belföldi üzleti partnerek pedig csak akkor mehetnek be, ha a látogatást megelőző két hétben nem jártak külföldön. Erről az érkezőknek írásbeli nyilatkozatot is kell tenniük.


Ezen felül a Suzuki mindent megtesz azért, hogy minimalizálja a partnerekkel történő személyes találkozók számát. Arra ösztönzik a kollégákat, hogy telefonon vagy online intézzék a megbeszéléseiket. A külföldön járt munkatársaknak a hazaérkezésüket követően 2 héten át maszkot kell viselniük.

A Suzukinál jelenleg még nem tudnak olyan alkalmazottról, aki a betegség kapcsán lenne érintett. A Suzuki vezetése arra kérte a munkavállalókat, hogy fontolják meg a magáncélú külföldi utakat. Amennyiben valaki mégis elutazna, úgy a hazaérkezését követő két hétben a munkahelyén maszkot kell viselnie.

"Vállalatunk területén eddig is lehetőséget biztosítottunk kézfertőtlenítésre munkatársaink számára. A megszokott pontokon kívül számos további helyen is elérhetővé tettük az antibakteriális kézfertőtlenítést. Külön felhívjuk a figyelmet a gyakori kézmosás fontosságára, valamint a megfelelő kézfertőtlenítési gyakorlatra.” – mondta el Bonnár-Csonka Zsuzsanna.

A Suzuki természetesen azzal kapcsolatban egyelőre nem tudott nyilatkozni, hogy mi lesz a későbbiekben, ha változna a járványügyi helyzet és változnának az ezzel kapcsolatos intézkedések Magyarországon vagy a világ más részein. A cég vezetősége folyamatosan figyelemmel kíséri a kialakult helyzetet, és szükség esetén további intézkedéseket hoznak.

Kapcsolódó videó:




Forrás: HVG
Oldalainkon HTTP sütiket használunk, a jobb működésért. További információk