A hazai gyártású Suzuki Vitara megbízhatóságát 100%-ra értékelte egy friss brit használtautó-felmérés, a WhatCar?

2022.01.10
A brit WhatCar? legutóbbi felmérésében a 6-15 éves használtautók megbízhatóságát vizsgálta. A felmérésben több mint 16 ezer járműtulajdonos visszajelzése vett részt.

Az igazsághoz ismerni kell azt a tényt, hogy Nagy-Britanniában az általunk is ismert modellek jobbkormányos kialakításai futnak az utakon, emiatt itt sokkal szűkre szabottabb az autópiac, mint Európában.



Az Auto Trader legfrissebb felmérése szerint a használtautók árai az elmúlt év során mintegy 28%-kal emelkedtek. Fontossá vált a vásárlók számára annak a megitélése, hogy mennyire megbízható egy autó. Minderre most a What Car? magazin felmérése adott választ. A felmérésben ezúttal mintegy 16 328 olyan használt jármű vett részt, melynek kora 6 és 15 év közötti.

Megdöbbentő, de a lista élén nem a luxus márkék végeztek, a legjobb minőségű autókat produkáló márka egyértelműen a Suzuki lett 97%-os végeredménnyel, miközben a sort a Land Rover zárta alig 65,3%-kal.

A felmérés abban is megnyugtató eredményt hozott a leendő jármű vásárlók számára, hogy nem kell félni a modern, hibrid és elektromos autóktól, amelyek megbízhatósága átlagosan 92,2% lett ebben a felmérésben. Egyértelműen szinte csak ázsiai autómárkákat találhatunk a lista elején, az európaiak közül a legjobb a Dacia lett az is csak a 9. helyre fért be.

A WhatCar? felmérésében mindösszesen 27 autómárka 139 típusa vett részt, ezen belül összesen csak három autó érte el a 100%-os eredményt, ezek az Esztergomban gyártott Suzuki Vitara, a Ford Mondeo és a Nissan Leaf első generációja.



A legrosszabb eredményt a Vauxhall (nálunk Opel) Astra benzines változata (2009-2015) érte el a maga 37,9%-os eredményével. Mindebből alapvetően megállapítható, hogy a bonyolultabb műszaki megoldásokal rendelkező és ezen belül is idősebb autókkal van a több probléma, jó példa erre, hogy az extrákkal teletömött luxusmodellek még a 70 %-os átlagot sem érték el. Azon autók között, amelyek részt vettek a WhatCar? mostani felmérésében, az autók 26%-ánál jelentkezett műszaki hiba az elmúlt 12 hónap során.

Forrás: WhatCar?
Oldalainkon HTTP sütiket használunk, a jobb működésért. További információk