50. születésnapját ünnepli a Suzuki Jimny

2020.04.22
A japán Suzuki cég először 1970-ben mutatta be a Jimny kompakt SUV gépjárművet. Akkoriban a modell még az LJ10 generáció jelöléssel rendelkezett. A márka 50 éves fennállása alatt több mint 3 millió darabot értékesítettek belőle.


A SUV első generációját annak idején csak egy két hengeres motorral szerelték fel, amely mindössze 25 lóerő teljesítménnyel és 33,4 NM nyomatékkal rendelkezett. A modell egy igazán kulcsfontosságú autóvá vált a SUV piacon, elsősorban méretének köszönhetően, mivel hossza mindössze 3 méter, szélessége pedig alig 1,3 méter volt. Emellett rögzített rugófelfüggesztéssel és manuális sebességváltóval rendelkezett.

A Suzuki Jimny második generációja 1981-ben jelent meg, majd egy évvel később a vállalat bemutatta az exportpiacra szánt Samurai modellt is a világnak. A második generációs Jimny hossza elérte a 3,55 métert, hasmagassága pedig 24 cm volt.


A Suzuki csak 1998-ban mutatta be a Jimny harmadik generációját, JB33 márkajelzéssel, amelynek jellemzői között már sokkal jobb biztonsági felszerelések, magas kényelem és modernizált belső tér szerepeltek.

2007-ben a SUV rekordot döntött, amikr felmászott az Ojos del Salado vulkánra, 6688 méter tengerszint feletti magasságba.

Kapcsolódó videó:




Forrás: Auto Times News
Oldalainkon HTTP sütiket használunk, a jobb működésért. További információk