3 és 5 ajtós kivitelben is érkezhet 2022-ben a lágy-hibrid Suzuki Jimny

2021.05.21
Egyre inkább biztossá válik, hogy jövőre megérkezhet a nagyobb és tágasabb Suzuki Jimny. De vajon az Internet kedvenc kis terepjárója 3 vagy 5 ajtóval lesz elérhető, esetleg mindkét verzióban találkozhatunk majd vele?

Nagy a bizonytalanság még mindig a Jimny fejlesztések és jövőbeni koncepció körül. Azt már régóta tudjuk, hogy a Suzuki arra készül, hogy egy sokkal nagyobb belső terű és hosszabb tengelytávval rendelkező verziót hozzon létre.



Emlékeztetőül: A Cutesy 4x4 egy ’kei’ kategóriás autó Japánban, 3395 milliméter hosszú, 1475 mm széles és 1725 mm magas. A globális Jimny változat (amely Jimny Sierra néven érhető el Japánban) valamivel nagyobb, de még mindig hiányzik belőle a hátsó ajtó és a tisztességes hátsó lábtér.

Az Autoc-One japán weboldal nemrég idézte a Suzuki illetékeseit, miszerint az ötajtós Jimny 2022-ben meg fog jelenni. Eredetileg a tokiói autószalonon 2020. októberben debütált volna, de az eseményt (mint sokan mások is) a COVID miatt törölték. Állítólag a hosszabb tengelytávú Jimny hivatalos neve Jimny Long lesz, a tengelytávot a kiszivárgott információk szerint kb. 300 mm-rel növelik meg.



A családbarát Jimny tömege is sokkal nehezebb lesz, sőt a Suzuki egy nagyobb teljesítményű motor beépítésével fogja kompenzálni a megnövekedett járműtömeget. A mérnökök állítólag egy 1.4 literes turbómotort is fejlesztenek, lágy-hibrid hajtáslánccal, 130 lóerős körüli teljesítménnyel, ami már megfelelhet az európai normáknak is. Ezek a változások természetesen fejlesztési költségekkel járnak, és úgy tartják, hogy a Jimny Long közel 3000 dollárral lesz drágább, mint az európában is ismertté vált Jimny Sierra.

A hátsó ajtókat leszámítva (ha egyáltalán lesznek) a stílusváltozásokra nem sokat számíthatunk, mivel az egyetlen jelentős módosítás várhatóan az újratervezett első rács lesz, egyetlen vízszintes léccel, amely felváltja a jelenlegi ötrészes függőlegesváltozatot.

olyan hírek is felröppentek, hogy a Suzuki egy drágább verzióban is gondolkodik, a Jimny Long Superior olyan lenne, mint a Mercedes G-osztály, de ezt az információt a Suzuki illetékesei egyelőre nem kommentálták, igaz nem is cáfolták.



A legújabb kémfotók arról tanúskodnak, hogy ha lesz is 5 ajtós változta, az csak később jelenhet meg, a hosszabb tengelytávú Jimny prototípusa egyértelműen egy nyújtott 3 ajtós kivitel.Érdekes, hogy a hosszú változat túlnyúlásai semmit nem változtak: a többlet teljes egészében a két tengelyvonal közt jelentkezik. Ez sajnos terepen nem a legszerencsésebb elrendezés – az autó hasa ugyanis sokkal könnyebben felakadhat – viszont a többlet-térkínálat jelentős része az utastérben jelentkezik, így városi terepjáróként nagyszerű opció lehet.



Forrás: Autocar Pro


Oldalainkon HTTP sütiket használunk, a jobb működésért. További információk